Zijn DMA en DSA een bedreiging voor Apple? Wat moet Apple allemaal veranderen?

Deel dit artikel

,

Wetboek dma en dsa

bedreigen DMA en DSA AppleDe Digital Markets Act (DMA) en Digital Services Act (DSA) zijn twee Europese wetten die op heel veel gebieden gevolgen gaan krijgen. Hopelijk zijn die gevolgen voor de gebruikers beter dan bij de eerdere EU cookie wetgeving die bij de gebruikers vooral voor veel irritaties heeft gezorgd. Beide wetten zijn bedoeld om de macht van grote techbedrijven in te perken. Het gaat hierbij om tech bedrijven met meer dan 7,5 miljard omzet en meer dan 45 miljoen maandelijkse gebruikers in de EU die in deze wetten worden aangeduid als poortwachters. Bij het overtreden van deze wetten riskeert zo’n poortwachter periodieke boetes die bij herhaling kunnen oplopen tot 20% van de wereldwijde omzet. Via de Digital Services Act (DSA) die volgens de EU is opgezet om rechten van online gebruikers te beschermen kunnen platformen straks ook worden gedwongen om algoritmes aan te passen als die desinformatie stimuleren. Met elke aanhoudende overtreding riskeert Apple daardoor boetes van tientallen miljarden euro’s waardoor ze 70% van hun winst kwijt kunnen raken. Met zo’n zwaard van Damocles boven hun hoofd zullen Apple en andere grote fintechs hun producten waarschijnlijk op meerdere punten moeten aanpassen of het besluit nemen om ze niet meer aan te bieden in de EU als ze het product niet op tijd kunnen aanpassen. Verder kan de EU als sanctie ook overnames weigeren of een opsplitsing eisen. 

Poortwachters zoals Apple moeten data gaan delen met concurrenten en Apple mag geen voorrang meer geven aan eigen diensten. Zo moeten alle eigen apps moeten ook verwijderd kunnen worden. Omdat deze wet ingaat vanaf eind 2022 moet Apple mogelijk al heel snel andere appstores gaan toestaan zodat je dan ook apps buiten de officiële appstore kunt installeren (=sideloaden). Je iPhone en iPad dreigt hierdoor met dank aan de EU minder veilig te worden doordat virussen en andere malware gemakkelijker je iPhone en iPad kunnen besmetten. De criminelen die nu Android al onveilig kunnen maken zullen de EU vast wel dankbaar zijn! Hopelijk mag Apple net als bij Android sideloading standaard uitzetten en wordt het dus wel je eigen keuze om veel meer risico te lopen om besmet te raken met virussen en andere malware. 

Apple zal waarschijnlijk ook Facetime en hun Berichten app moeten aanpassen zodat deze apps samen kunnen werken met kleinere aanbieders van vergelijkbare diensten en gebruikers hun gegevens ook kunnen meenemen naar een ander platform. Ook moeten ontwikkelaars toegang krijgen tot de NFC functie. zodat die bij het betalen niet alleen meer door Apple Pay mag worden gebruikt. Banken zouden daardoor ook hun eigen betaalapps kunnen maken. Maar of dat nu nog gaat gebeuren is nog maar de vraag aangezien meerdere Nederlands banken juist zijn gestopt met hun eigen Android wallets. Het lijkt er dan ook op dat de EU een aantal jaren te laat is om een gelijker speelveld op de betaalmarkt te creëren.

 

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!apple

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden