Wie foto’s achteraf wil verbeteren of veranderen krijgt vaak het advies om Adobe Photoshop te gebruiken. Omdat je voor Photoshop Lightroom met de uitgebreide mogelijkheden van de Creative Cloud minimaal € 12,09 per maand betaalt, zien veel gebruikers uit naar goedkopere alternatieven. De nieuwe Affinity Photo app voor de iPad benadert zeer dicht de mogelijkheden van Photoshop en heeft soms zelfs meer te bieden. Affinity Photo kost voor de iPad maar  € 32,99 wat relatief goedkoop is als je het vergelijkt met de prijs van €54,99 voor de mac en Windows versie die ongeveer dezelfde mogelijkheden hebben. Voor al die krachtige beeldbewerkingen moet je wel beschikken over een iPad Air 2, de nieuwe goedkope 2017 iPad of een iPad Pro.

Met iPad snel mobiel foto’s bewerken
Met de iPad hoef je niet meer te wachten tot je thuis achter je computer zit maar kun je met een lichte iPad overal snel je foto’s beoordelen en verbeteren. Eigenaren van de nieuwste iPad pro zijn blij verrast hoe snel Affinity Photo daarop werkt. Het is niet langer nodig om een heel zware PC of laptop te kopen. Ik zag pas een schitterend filmpje van een professionele fotograaf die heel blij is dat hij nu overal snel zijn foto’s op de iPad Pro kan beoordelen en bewerken met Affinity Photo. En hij vertelde dat de nieuwste iPad Pro veel sneller werkte om foto’s te bewerken dan  zijn zware computers die helemaal nog niet oud waren. Bij de lancering van de nieuwe 10,5 inch iPad Pro was er al een indrukwekkende demonstratie van Affinity Photo. De iPad app is daarna eigenlijk iets te snel uitgebracht omdat een aantal functies nog niet helemaal stabiel is.

Vol met geavanceerde functies
Er zijn heel veel fotobewerking apps voor de iPhone en iPad. Maar geen iPad app is zo uitgebreid met professionele functies als Affinity Photo. Ben je meer op zoek naar een simpele gratis fotobewerkings app die heel gemakkelijk te bedienen is, kijk dan eens naar “Foto Bewerker door Aviary”. Die app is opgekocht door de makers van Photoshop wat al een indicatie is dat ook die app heel goed in elkaar zit.

In het startscherm van Affinity vind je mooie interactieve demo’s en veel duidelijke tutorial filmpjes waarmee je snel de belangrijkste functies kunt leren (zie afb 1).

 1 affinity photo tutorials klein

Afb 1: Via duidelijke (Engelse) filmpjes zie je snel hoe uitgebreid Affinity Photo is

Mooie geavanceerde functies in Affinity Photo zijn o.a. het werken in lagen, de vele penselen en de Inpainting functie om ongewenste voorwerpen of personen onzichtbaar te verwijderen door die plaats op te vullen met een zeer goed passende achtergrond. Via het vraagteken kun je ook een uitgebreide help raadplegen en ook kun je zo snel de namen van alle functies zien (zie afb 2). Een uitgebreider artikel over Affinity Photo zal over enige tijd geplaatst worden in PC Active.

 

2 affinity inpainting klein 

Afb 2: Via het vraagteken rechtsonder zie je de namen van alle functies
 
Creatieve iPad workshops
HCC!apple start in Utrecht met een creatieve iPad workshop over de mogelijkheden van Affinity Photo (zie afb 3). Omdat de functies van Affinity Photo op de iPad sterk lijken op de desktop versies zijn deze workshops ook interessant voor foto hobbyisten met een Mac of Windows computer.

 

3 affinity photo workshop klein
 
Afb 3: HCC!apple start met iPad workshops over Affinity Photo

Bij voldoende aanmeldingen willen we tevens een workshop gaan organiseren voor professioneel videos monteren op de iPad met Lumafusion en tekenen en schilderen met Procreate. Ga voor meer informatie over al deze apps en aanmelding naar https://apple.hcc.nl/vakantietips-ipadcreatief


Gratis extra: Dit zijn de beste vakantie apps
Via bovenstaande link ga je direct naar onze zomerspecial met de beste apps voor, tijdens en na je vakantie. Veel apps die daarin genoemd worden zijn ook beschikbaar voor Android, dus de link is interessant voor bijna alle smartphone bezitters!