mapsme logoWaar je ook ter wereld heen gaat, met de gratis app maps.me zul je niet meer verdwalen. Je moet dan wel eerst de gratis kaarten downloaden natuurlijk. Steeds meer vakantiegangers ontdekken deze app, die we eerder samen met andere vakantie apps al uitgelicht hebben in het ebook met iPhone en iPads tips voor leden van HCC!apple. Omdat deze app ook beschikbaar is voor gebruikers van Android smartphones en tablets geven we nu uitgebreide informatie over de app in dit artikel.

Waarom maps.me?
Er zijn heel veel kaart apps. Google Maps en de kaart app van Apple zelf zijn ook goede apps. Waarom geven we in dit artikel zoveel aandacht aan maps.me? Het grote voordeel boven de meeste andere apps is het uitgebreide zoeken zonder dat je Internet nodig hebt. Dat is een heel groot voordeel als je in het buitenland veel moet betalen voor mobiel internet en je vaker op plaatsen komt met een slechte dekking. Ook voor het wandelen en fietsen zijn de kaarten van maps.me een uitkomst en geven ze veel meer bruikbare informatie dan bijv. Google Maps. Daardoor is deze app erg populair bij veel wereldreizigers die ook vaak ook naar afgelegen gebieden gaan. Ook kun je met deze app overal goed controleren of je taxi wel de kortste route neemt.

Ook voor autonavigatie?
Je kunt maps.me ook voor het navigeren in een auto gebruiken maar veel gebruikers zijn daar niet erg enthousiast over. Je kunt bijvoorbeeld niet opgeven dat je alleen via snelwegen wil rijden en de navigatie over verschillende kaarten/landen heen is ook moeizaam.

 

mapsme1

Afb 1: Met actuele kaarten kun je via het stoplicht ook drukte op de wegen zien

Verder kun je een route langs meerdere plaatsen alleen doen door de route op te delen in enkele reisbestemmingen. De gesproken aanwijzingen zitten er nogal eens naast waardoor je de juiste afslag op rotondes mist. Dat komt ook doordat vooraf de afslag niet echt duidelijk wordt aangegeven en de afritnummers van de snelwegen ontbreken. Ook het opnieuw berekenen van een route kan soms net wat te lang duren waardoor je ook een volgende afslag mist. Wel bijzonder is dat je linksboven via het stoplicht (zie afb 1) de drukte op de wegen aan en uit kunt zetten om via een afwijkende oranje of rode kleur snel te zien waar het drukker is of files zijn. Voor die functie heb je natuurlijk wel mobiel internet nodig en moeten je kaarten helemaal bijgewerkt zijn.

 

De kaarten
De kaarten van maps.me zijn afkomstig uit het OpenStreetMap project waarin vrijwilligers over de hele wereld met elkaar kaarten actueel houden en veel lokale informatie toevoegen waardoor de kaarten regelmatig een update krijgen. De kaarten werken erg soepel in de maps.me app en je kunt ze via de plus of min knop (zie afb 1) of door 2 vingers uit elkaar of naar elkaar toe te bewegen heel snel groter en kleiner maken. Ook veel toeristisch aantrekkelijke plaatsen kun je gemakkelijk vinden op de kaarten. Op de afbeelding zie zo gemakkelijk het aantrekkelijke landgoed Marienwaard langs de Linge. Door alle extra informatie zijn de kaarten van een klein land als Nederland wel een stuk groter dan de kaarten van andere veel grotere landen. Met zulke grote kaarten is het erg fijn dat je in maps.me niet alleen hele landen maar ook kleinere gebieden kunt downloaden zodat je meer ruimte overhoudt op je smartphone of tablet.

 

Zo werkt maps.me

Via het loup icoon linksonder (zie afb 1) kun je zonder mobiel internet zoeken naar o.a. plaatsen om te eten, te slapen, toeristische plaatsen, haltes openbaar vervoer, tankstations, winkels, geldautomaten, banken, ziekenhuizen, apotheken, toiletten en politie. Let er op dat de afstanden die je ziet bij de zoekresultaten hemelsbreed gemeten zijn en de afstand over de weg heel anders kan zijn. Ook vind ik erg prettig dat je een prijsindicatie ziet bij de adressen voor het eten en overnachten. De app is tegenwoordig helemaal gratis en een manier waarop de app makers toch iets verdienen is doordat je vanuit de gevonden overnachtingsmogelijkheden direct via booking.com  en dat je veel overnachtingsmogelijkheden ook direct kunt bekijken en boeken via booking.com.

Via het volgende punt naar punt icoon verschijnt bovenaan een groen menu (zie afb 1) om per auto, fiets, lopend of via een uber taxi naar een bestemming te gaan. Door een plek op de kaart aan te wijzen, verschijnt onderaan het adres. Met een veeg omhoog krijg je ook de coördinaten van het adres te zien en kun je die gemakkelijk kopiëren of overnemen in je auto-navigatie. Via het icoon met de sterretjes krijg je alle in de app opgeslagen plaatsen te zien die je met de meest rechtse streepjes-knop kunt toevoegen zodat je die plaatsen gemakkelijk terug kunt vinden. Heel prettig is dat die markeringen bij het verwijderen van de kaart in de app bewaard blijven en bij een volgende vakantie in dat gebied gewoon weer beschikbaar zijn.

Ook zie je daar hoeveel kaarten je hebt gedownload en kun je er extra kaarten downloaden. Een rode stip bij de streepjes (zie afb 2) betekent dat je een nieuwere versie van je gedownloade kaart kunt ophalen. Via de instellingen kun je ook een stem downloaden voor de gesproken navigatie en bij Profiel kun je een account bij OpenStreetMap aanmaken om mee te helpen om de kaarten steeds beter te maken.

Zo importeer je routes
Jammer is dat er nog geen import mogelijkheid is van het veelgebruikte GPX formaat. De helpinfo van maps.me adviseert daarvoor het omzetten van het GPX formaat naar het KML of KMZ formaat via http://gpx2kml.com/. Dit KML formaat mail je dan naar jezelf en op iPhone en iPad kun je het bestand aanraken en dan kiezen voor importeren met maps.me.

mapsme2

Afb 2: Kaarten met huisnummers. Markering bij Binnentuinlaan 6  
Vleuten (gemeente Utrecht) , HCC!apple inloopbijeenkomsten


Slotadvies
Probeer maps.me gerust eens uit op je volgende vakantie. Het kost niets. Op de kaarten zie je alle huisnummers (zie afb 2) zodat je alle adressen goed kunt vinden. In die tweede afbeelding zie je een rode markering bij het adres Binnentuinlaan 6 in Utrecht/Vleuten waar HCC!apple elke 1e maandagavond van de maand een inloopbijeenkomst houdt.

Als je lang op stap gaat met de maps.me app moet je er wel rekening mee houden dat de app vrij veel stroom verbruikt. Een extra accu om ook onderweg je toestel bij te laden kan dan heel erg van pas komen. Zoals al aangegeven is het vooral een app om tijdens je vakantie snel de interessantste en mooiste plekjes te vinden en heerlijk te fietsen en te wandelen. Om gratis te navigeren met je auto kun je beter eens kijken naar de HERE WeGo app die zo goed is dat die een tijdje terug is opgekocht door een aantal autofabrikanten. En afsluitend voor wie gebruik wil maken van het openbaar vervoer vindt in maps.me alleen de halteplaatsen. Voor het plannen van de reis kun je beter vooraf even gebruik maken van Google Maps. 

Elke maand nieuwe iPhone en ipad tips?
Meld je aan voor onze iPhone & iPad tiplijst en ontvang direct een gratis ebook