Waarom tekenen en schilderen op een ipad leuk is


tekenen en schilderen met procreateVoor de iPad zijn er tientallen goede gratis en goedkope apps waarmee je de meest schitterende digitale tekeningen of schilderijen kunt maken. Iedereen met een iPad 2 kan al onder veel geld uit te geven aan de slag, want je hebt ook geen kosten voor papier of verf. Ook erg prettig is dat je nooit hoeft te wachten tot de verf droog is en als iets je niet bevalt, kun je gewoon snel de laatste wijzigingen terugdraaien.

 

 

 afb1procreate

Afb 1: Procreate is de populairste app voor tekenen en schilderen op de iPad

Tekenen met je vinger of een stylus?
Met de populairste tekenapp van dit moment Procreate kun je ook uitstekend tekenen en schilderen met je vinger. Omdat je de tekening sterk kunt vergroten, kun je zelfs met dikke vingers heel fijne lijnen plaatsen. Ook erg prettig is dat je de tekening op de iPad kunt draaien. Bij de laatste versie van Procreate kun je ook rustig je hand op het scherm laten rusten als je met je vinger tekent. Om lekker met Procreate te werken hoef je je portemonnee dus helemaal niet ver open te trekken. Bij andere apps kan het wel handig zijn om je tekenhand te voorzien van een dunne handschoen (met een gat bij de wijsvinger) of te investeren in Apples nieuwste iPad Pro met de Apple Pencil.

Nu al tekenen heel veel professionals digitaal met de combinatie van iPad Pro en Apple Pencil (zie afb. 1). In elke Apple Pencil review komt zo ongeveer naar voren dat de Apple Pencil de beste tekenpen is voor de iPad Pro en in reactiesnelheid en nauwkeurigheid top of the bill is. Als je op de Apple Pencil iets harder drukt wordt de lijn dikker. En bij het schuin houden van de Apple Pencil krijg je een breder effect. Die stand is ook handig als je bijvoorbeeld snel iets groots wil “weg gummen”.

Koopadvies
De Apple Pencil kun je echter alleen maar gebruiken met een iPad Pro. Omdat er in het voorjaar van 2017 nieuwe iPad Pro’s gaan uitkomen adviseren we je om niet gelijk een iPad Pro in huis te halen maar om eerst met je huidige iPad wat te experimenteren met een Stylus die goed presteert en toch niet duur is. De Adonit Jot Pro 2.0 koop je bijvoorbeeld al voor minder dan 3 tientjes en bij de Adonit Jot Mini 2.0 ontvang je voor ongeveer datzelfde bedrag er zelfs twee bij amazon.de. Twee bestellen is handig omdat je dan de verzendkosten uitspaart. Deze pennen werken erg vloeiend, maar zijn niet drukgevoelig. Een nadeel is dat je ze wel iets hoort en dat het om kleine krasjes te voorkomen beter is om een dunne folie als screenprotector op je scherm aan te brengen. De Adonit Jot Pro maakt door een extra stootkussentje iets minder geluid en is iets minder krasgevoelig. Ook is de Jot Pro iets langer waardoor je de pen wat beter kunt vasthouden.

 

afb2 adonit jot mini 2.0 Afb. 2: De Adonit Jot mini 2.0 is een goedkope aanrader voor elke iPad


Waarom is Procreate zo populair?
Procreate wordt algemeen gezien als de beste app voor tekenen en schilderen op de IPad. De interface oogt heel eenvoudig met de meestgebruikte functies altijd binnen handbereik maar er zitten zoveel handige functies in de app dat ook veel professionals Procreate zijn gaan gebruiken. Bezitters van een Android tablet hebben vette pech, want Procreate draait alleen op iOS. Als je ziet wat er allemaal mogelijk is met deze app is het niet te geloven dat die app maar 5,99 euro kost. Er is zelfs een iPhone app die maar 2,99 euro kost, maar voor prettig tekenen en schilderen is het iPhone scherm eigenlijk te klein.

Eindeloos veel mogelijkheden
De grote kracht van Procreate is de enorme hoeveelheid brushes waarmee je materialen en effecten kunt nabootsen. Je kunt zelf extra brushes maken en ook brushes van anderen downloaden. Procreate is ook de ideale app voor wie het leuk vindt afbeeldingen met elkaar te combineren in een collage. Verder gebruiken veel mensen Procreate om heel mooie letters te maken (Kalligrafie). Met Procreate op een iPad Pro en een Apple Pencil kun je al snel heel mooie resultaten bereiken. Kijk maar eens op www.instagram.com/ipadlettering/

 afb3ipadlettering

Afb. 3: Met Procreate kun je gemakkelijk mooie letters tekenen

Mede afhankelijk van je iPad kun je met Procreate tekeningen in tientallen lagen maken in een hoge 4K resolutie. Bij een tekening van 8000 bij 8000 pixels kun je bijvoorbeeld maar in 4 lagen werken. Een groot pluspunt van Procreate is ook hoe snel de app reageert. Vanuit Procreate kun je je werkstukken exporteren als PNG of JPG afbeelding maar ook als Photoshop bestand met behoud van alle lagen. Heel grappig is ook dat er van je tekening ook automatisch een filmpje gemaakt wordt. Door die functie kun je op Youtube heel veel filmpjes vinden van digitale tekeningen en schilderijen die met Procreate gemaakt zijn. Bekijk op apple.hcc.nl maar eens hoe gedetailleerd het portret van Leonardo di Caprio wordt getekend met een Apple Pencil (zie afb. 4).

afb4 zeer gedeailleerd portret met Procreate 

Afb. 4: Bekijk op apple.hcc.nl hoe realistisch je een portret kunt tekenen met Procreate afb5 inloop hccpple utrecht

Afb. 5: Hier start HCC!apple met de iPad teken en schildergroep

iPad teken- en schildergroep

Omdat er veel belangstelling is voor dit onderwerp gaat de Apple Interessegroep verder met workshops over het tekenen en schilderen met Procreate. Deze workshops afhankelijk van het aantal aanmeldingen gehouden in o.a. Utrecht/Vleuten gehouden op de 1e maandagavond van de maand (zie afb). Gebruik onderstaande link om je aan te melden voor een workshop digitaal tekenen met Procreate of een van de twee andere creatieve workshops.
Ik heb belangstelling in een Creatieve iPad workshop

 

afb6 paper by fiftythree 

Afb. 6. Met de gratis Paper app kun je eenvoudig een snelle schets maken

Andere top apps om mooie plaatjes te maken
Naast Procreate zijn er nog veel meer fantastische apps om mooie plaatjes te maken. We noemen hier de volgende drie apps:

  1. Paper by Fifty Three gratis app waarmee je ook met vloeiende lijnen snelle schetsen kunt maken (zie afb. 6).
  2. Adobe Photoshop Sketch gratis app waarmee je heel prettig tekeningen kunt maken.
  3. Pixelmator (4,99 euro) zeer uitgebreid fotobewerkingsprogramma waarin je ook de Apple Pencil kunt gebruiken om foto’s heel nauwkeurig bij te werken.

Elke maand nieuwe iPhone en ipad tips?
Meld je aan voor onze iPhone & iPad tiplijst en ontvang direct een gratis ebook

Geschreven door : hcc!apple