Apple Foto's heeft in iOS 10 veel nieuwe handige functies

 apple fotos logoNu ook zoeken en indeling met beeldherkenning

De Foto’s app van Apple kan in iOS 10 nu ook foto’s indelen op onderwerp of op persoon via gezichtsherkenning lokaal op het toestel. In het nieuwe album personen (zie afbeelding) zie je de gevonden personen met het aantal foto’s wat voor die persoon gevonden is. Vul na het selecteren van een persoon bovenaan een naam in (die kun je eventueel aan een contactpersoon koppelen). Ook kun je geselecteerde foto’s combineren, als favoriet instellen of personen verbergen. Via het vergrootglas kun je prima op onderwerp zoeken. Met de "Voeg toe"  knop kun je handmatig extra gezichten toevoegen die niet automatisch herkend zijn en die je handmatig kunt uitzoeken.

 apple fotos aandenkensAutomatisch filmpje met leuke muziek
In de foto’ app maakt bij de menukeuze “Aandenkens” ook automatisch een filmpje van willekeurig gekozen foto’s en video’s (zie afbeelding) met een mooi muziekje op de achtergrond. Door foto’s te selecteren kun je via de deelknop kiezen voor diavertoning om zelf foto’s te presenteren met mooie animaties en een achtergrondmuziekje die je via de schuifregelaar kunt omwisselen met tientallen andere soorten muziek. Via die knop kun je ook foto’s uit het filmpje verwijderen of de titel en tijdsduur aanpassen.Zo pas je de indeling aan

Foto’s die niet goed ingedeeld zijn, kun je selecteren en via de deelknop (vierkant met pijl omhoog) kiezen voor “Niet deze persoon”.
De hoofdfoto van een persoon kun je eenvoudig veranderen door in het album je favoriete foto te selecteren en daarna via de deelknop te kiezen voor “Stel basisgezicht in”.

Veel functies zijn nog toestel gebonden
Alles wat je op een IOS 10 toestel zo instelt doe je op dit moment alleen lokaal op dat toestel. Die versleutelde gegevens worden nog niet uitgewisseld naar je andere apparaten. Die functie zal waarschijnlijk snel alsnog toegevoegd gaan worden. Als je geen gebruik maakt van de iCloud fotobibliotheek en wissel je de foto’s nog uit met je Mac dan worden de gegevens al wel overgenomen naar je Mac.

Foto's zien op een landkaart 
In het nieuwe album “Plaatsen” zie je op een landkaartje waar je foto’s genomen zijn. Kies bij het bekijken van foto rechtsboven voor Details om te zien in welke albums het is opgenomen. Dezelfde informatie krijg je ook te zien als je de foto omhoog veegt.

 

 

 


apple foto markup
Foto's met Letters en deel foto uitvergroten
Een andere handige functie is het opmaken van een foto waarmee je een geselecteerde foto kunt voorzien van pijlen en teksten. Druk hiervoor eerst op het schuifregelaar icoon om de foto te bewerken en kies daarna via cirkel met de drie puntjes voor de Markup extensie. In de foto die je zo aan het bewerken bent kun je zo letters in verschillende kleuren en groottes plaatsen. Via een loup functie (zie afb.) kun je een deel van de foto uitvergroten. Met de blauwe knop op de cirkel maak je de cirkel groter of kleiner en met de groene knop zoom je in of uit.

Bewerking live foto's
Ook live foto’s die je maakt met iPhone 6 s en hoger (dit zijn foto's met een heel kort ) kun je nu bewerken in de Foto’s app met een filter, uitsnijden of de belichting aanpassen.

Apple Foto's of toch Google Foto's?
Apple Foto's is in iOS 10 flink uitgebreid zodat het meer in de buurt komt van concurrent Google Foto's. Het grote voordeel van Google Foto's blijft dat je daar alles gratis online kunt bewaren en de functies op dit moment nog iets gebruikersvriendelijker overkomen.
Lees hier ons artikel over Google Foto's>>

Elke maand nieuwe iPhone en ipad tips?
Meld je aan voor onze iPhone & iPad tiplijst en ontvang direct een gratis ebook

Geschreven door : hcc!apple