Apple Watch nu kopen of wachten?

applewatch2In dit artikel lees je snel waar je de Apple Watch allemaal voor kunt gebruiken en hoe je hem bedient. Ook bevat het veel ervaringen uit de praktijk waarmee je beter kunt afwegen of het verstandig is om deze zomer al een Apple Watch te kopen nu de verwachting is dat de Apple Watch vanaf juni ook in Nederland te koop zal zijn.

De handigste mogelijkheden
De functies kun je met duizenden apps bijna eindeloos uitbreiden. Handige functies zijn bijvoorbeeld: bediening van Keynote of Powerpoint presentaties, mail inspreken, routeaanwijzingen met trilsignaal, wachtwoord beheer (1Password), meldingen bij afspraken, vertaalhulp met 90 talen (iTranslate), rekenfuncties (Calcbot), op afstand foto op je iPhone maken + zien, bediening van je Apple TV, uitgebreide fitnessmogelijkheden en muziekherkenning (Shazam). Er komen steeds meer apparaten die je er mee kunt bedienen. Veel mogelijkheden werken samen met je iPhone. Zonder je iPhone kun je nog wel je sportprestaties blijven meten, muziek luisteren, foto's, mails en afspraken bekijken en op termijn ook via Apple Pay met je creditcard betalen.

Uitgebreide bedieningsmogelijkheden

Schermafdruk 2015 05 05 23.35.06Je gaat naar de apps door het indrukken van de grote “digitale kroon” knop. Om de tijd weer te zien druk je er nog een keer op. Door de grote knop twee keer kort achter elkaar in te drukken open je de laatste app. Bij langer vasthouden kun je gesproken opdrachten geven. Door aan de knop te draaien kun je o.a. kaarten en foto's in- en uitzoomen of snel door een lijst scrollen. Met de kleine knop kun je snel je belangrijkste kontakten bellen of een bericht sturen (zie afb.). Bij lang vasthouden, zet je je Apple Watch uit of aan. Een foto van het scherm maak je door tegelijk beide knopppen in te drukken. Door iets harder op het scherm te drukken kun je in veel apps iets instellen, een bericht maken of verwijderen. Vanuit de horlogestand zie je met een veeg omhoog korte informatie uit apps die je vooraf in de nieuwe Apple Watch iPhone app hebt gekozen. De bediening en die app heeft zoveel mogelijkheden dat het voor nieuwe gebruikers zeker nuttig is om vooraf enkele videotutorials en de online gebruikershandleiding te bekijken


Beperk meldingen en geluiden
Standaard geeft een Apple Watch geluidssignalen. Omdat die erg afleiden, is het in de praktijk veel prettiger om deze te vervangen door korte trilsignalen. Ook is het slim om zoveel mogelijk meldingen uit te zetten. Jammer is dat je dit per app moet instellen en er voor bepaalde kontakten nog geen uitzonderingen mogelijk zijn. Handig is de mogelijkheid om alle meldingen ineens te verwijderen na het hard drukken op het scherm en de niet storen stand die je in kunt schakelen door de Apple Watch 3 seconden met je hand af te dekken. Door je pols iets op te tillen gaat het scherm van de Apple Watch 6 seconden aan. In gezelschap kan dit storend overkomen.

Is Apple Watch nu al een aanrader?
De Apple Watch is veel uitgebreider maar ook duurder dan de concurrentie. Verder zijn de meeste functies al aanwezig op je iPhone. Wie liever geconcentreerd zonder al te veel afleiding werkt kan beter geen Apple Watch aanschaffen of de meldingen drastisch minimaliseren. Het grootste bezwaar op dit moment is de traagheid als er gegevens vanuit de iPhone worden opgehaald. Veel apps zullen hiervoor nog wel verbeterd gaan worden. Wie daarop niet wil wachten, kan omdat alle versies van binnen hetzelfde zijn, o.i. het beste kiezen voor de goedkoopste Sport versie waarvan het scherm ook nog eens minder spiegelt dan de duurdere versies met het hardere saffierglas.

Elke maand nieuwe iPhone en ipad tips?
Meld je aan voor onze iPhone & iPad tiplijst en ontvang direct een gratis ebook

Geschreven door : hcc!apple