Met de 10 stappen in dit artikel kun je dieven te slim af zijn en schade na een diefstal beperken.
Deel deze tips!
Meer Apple tips kun je elke maand ontvangen in onze iPhone/iPad tiplijst.
Je zult het maar meemaken. Je iPhone of iPad gestolen en je bent blij om na lang in onzekerheid verkeerd te hebben een bericht te ontvangen dat je toestel gevonden is. Omdat de anti diefstal beveiliging van Apple zo goed is, sturen Internationale bendes steeds vaker SMS-jes, mails en Whatsapp berichten naar slachtoffers. De mails zijn keurig opgemaakt en in foutloos Nederlands. De links in alle berichten leiden allemaal naar bedrieglijk nagemaakte login pagina’s. Alleen door de URL te controleren kun je zien dat het geen officiële Apple URL's zijn. Zo proberen deze dieven je te verleiden om je na de diefstal ook nog eens je Apple ID af te staan (zie afb.). Als ze dat lukt kunnen ze je toestel deblokkeren en doorverkopen.
Stap 1 t/m 3 zijn belangrijk direct na de diefstal. Alle overige stappen kun je nu al uitvoeren om jezelf beter te beschermen.
1) Meld iPhone of iPad als verloren
Als je je iPhone of iPad kwijt bent, kijk dan snel via Zoek mijn iPad waar het apparaat zich bevindt. Als dat vlakbij is, kun je een geluid af laten spelen op het toestel (zie afb). Meld na een diefstal via "Zoek mijn iPhone" op een ander toestel of iCloud.com zo snel mogelijk het gestolen toestel onderaan aan als “Verloren” (zie afb). Je kunt dan een boodschap ingeven die op het startscherm verschijnt als je verloren toestel wordt aangezet. Geef daarin informatie hoe men contact met je op kan nemen, maar niet je adres (dit i.v.m. het risico dat de dieven thuis langskomen en je dwingen om je Apple ID af te geven).
2) Stuur bericht indien gevonden
Kies voor “Stuur bericht indien gevonden” (zie afb.). Je ontvangt dan een melding als het toestel is gevonden. Klik nooit op links in zulke berichten, maar gebruik altijd de Zoek mijn iPhone app of log zelf in op icloud.com.
3) Verwijder het gestolen toestel nooit uit je account!
Als je rechtsboven het toestel verwijdert uit de Zoek mijn iPhone app dan schakel je het activeringsslot uit zodat de dieven je toestel kunnen activeren en verkopen. Doe dit dus nooit zolang je iPhone of iPad vermist is!
4) Kies veilige toegangscode en vragen
Zonder een goede toegangscode beveiliging ziet een dief je mail accounts en kan hij die gebruiken om daarmee te proberen om een nieuw wachtwoord voor je Apple ID in te stellen. Het is een goede zaak dat Apple op toestellen met Touch ID al is overgegaan is op 6-cijferige inlogcodes. Gebruikers kunnen echter nog steeds ervoor kiezen om geen toegangscode te gebruiken of die code pas na een aantal minuten weer opnieuw in te geven. Dat in combinatie met geen of enkele gemakkelijk te raden wachtwoord vergeten vragen kan leiden tot een erg onveilige situatie. Als je werkt met wachtwoord vergeten vragen moet je vragen kiezen die niet eenvoudig door anderen opgezocht kunnen worden in je telefoon. Nog beter is het om zo snel mogelijk een sterk wachtwoord in te stellen (zie stap 5) en de veel betere twee staps verificatie uit stap 6 te gaan gebruiken.
5) Kies een sterk wachtwoord
Van Apple moet een wachtwoord uit minimaal 8 tekens bestaan met daarin hoofdletters, kleine letters en een cijfer. Kies liever voor nog langere wachtwoorden die moeilijker te raden zijn en maak daarbij ook gebruik van leestekens om je wachtwoord extra veilig te maken. Een sterk wachtwoord kiezen is de beste beveiliging om je account veilig te houden. Kies daarom ook geen wachtwoord wat u ook op andere plaatsen gebruikt.
6) Stel extra slot in met twee staps verificatie
Je Apple ID kun je via https://appleid.apple.com en menukeuze Wachtwoord en beveiliging eenvoudig extra beveiligen met een extra code die gestuurd wordt naar een iPhone of iPad die gekoppeld wordt aan je Apple ID. Als hierna iemand je Apple ID steelt, moet die ook in het bezit zijn van een gekoppeld toestel (om die 4-cijferige code te ontvangen) of de herstelcode gebruiken. Niemand kan daardoor zomaar je Apple ID misbruiken om wijzigingen aan te brengen in je Apple ID, in te loggen bij iCloud of aankopen te doen op een nieuw (nog niet vertrouwd) apparaat. In dit rijtje ontbreekt helaas nog het vrijgeven van een gestolen toestel. Dit maakt het voor bendes erg aantrekkelijk om voor gestolen iPhones en iPads via Phishing de bijbehorende Apple ID te achterhalen en het toestel daarmee te deblokkeren. Apple zou er daarom goed aan doen om de twee staps verificatie ook toe te gaan passen bij het vrijgeven van vermiste iPhones. Die suggestie is verzonden naar zowel Apple in Amerika als Apple Benelux maar voor het plaatsen van dit artikel is daar geen reactie op teruggekomen.
TIP: Ook bij Google, Facebook en Dropbox kun je voor extra veiligheid twee staps verificatie instellen.
7) Check je verzekeringen
Een iPhone is een kostbaar bezit. Controleer wat je bij diefstal ontvangt van de verzekering. Een reisverzekering keert vaak alleen bij diefstal in buitenland uit en dan vaak ook nog maar tot max. 200 euro. Gebruik je regelmatig dure apparaten buitenshuis overweeg dan een speciale “buiten de deur” verzekering die beschikt over een veel betere dekking van alle risico's. Via zo’n extra verzekering heeft mijn vrouw alles gelukkig volledig vergoed gekregen.
8) Regel automatische back-ups
Dat je apparaat gestolen wordt is vervelend. Nog vervelender is het als je geen recente back-up hebt gemaakt van je gegevens en foto’s of films. Je stelt dit gemakkelijk en gratis in via Instellingen/iCloud.Tip[ voor als je veel foto’s en video’s maakt, probeer dan eens de onbeperkt gratis back-up van Google Foto. Volgens velen de beste foto app. Zie ook mijn artikel op www.hcc.nl/fotoapp
9) Zo herken je Phishing
Bij Phishing proberen criminelen je te verleiden om via een link je ergens in te laten loggen of andere gegevens af te staan zodat zij misbruik kunnen maken van die gegevens. Ook zijn er voorbeelden bekend dat ze slachtoffers onder valse voorwendselen ook telefonisch benaderen om ze maar zover te krijgen om in te laten loggen met hun Apple ID. De volgende situaties wijzen vaak op Phishing.
- Er wordt dringend gevraagd wordt om iets te doen of te controleren (er verloopt iets, iets moet geüpdatet worden, Apple ID valideren, er is iets vergrendeld, geblokkeerd etc.) via een link in het bericht. Echte mails van Apple zijn nooit dringend en bevatten meestal geen links om ergens in te loggen.
- De inlogpagina meldt steeds dat het wachtwoord niet juist is om de kans te vergroten dat de dieven het juiste wachtwoord zullen ontvangen.
- Controleer altijd het internetadres waar een link heen gaat. Je ziet dan meestal een verkort adres of een afwijkende URL. Zoek met Google of er al iets over fraude te vinden is. In iOS controleer je een URL eenvoudig door de link of de adresbalk langer vast te houden. In OS X hou je eenvoudig de muisaanwijzer erbij en je ziet in een pop-up de werkelijke URL.
- Controleer de afzender. Afzender is bijvoorbeeld geen @apple.com maar net iets afwijkend. Een andere indicatie is als het niet mogelijk is om een bericht terug te sturen.
- Phishing is meestal in de Engelse taal maar komen ook steeds vaker voor in foutloos Nederlands. Let daarom altijd goed op de URL.
- Als een dief de berichten niet via sms maar via Apple’s iMessage verstuurt zie je vanaf iOS 8.3 onder het bericht een link als de afzender niet in je contactenlijst voorkomt. Via die link kun je het bericht aanmelden als spam bij Apple. Heb je een oudere iOS versie dan kun je een screenshot van het bericht met de afzender en de datum/tijd sturen naar imessage.spam@apple.com. Phishing mails kun je opsturen naar reportphishing@apple.com
10) Zo herken je misbruik van je Apple ID
Als er aankopen gedaan worden die je niet herkent of je Apple ID is gebruikt op een plek waar je dat niet herkent dan is het raadzaam om binnen 3 dagen via www.icloud.com je wachtwoord te wijzigen omdat je anders het risico loopt dat je gewijzigde account helemaal wordt overgenomen en voor jou niet meer toegankelijk is. Met jouw Apple ID kunnen immers apparaten en online back-ups op afstand gewist worden en kunnen al je aankopen kwijtraken. Ook hier geldt weer het advies om NOOIT via een link in een bericht in te loggen!
Tips van Apple voor een zo goed mogelijke beveiliging.
Elke maand nieuwe iPhone en ipad tips?
Meld je aan voor onze iPhone & iPad tiplijst en ontvang direct een gratis ebook