Review Adonit Note: Mooier en voordeliger dan de Apple Pencil

Wat betreft het uiterlijk en de prijs heeft de Adonit Note Pencil alles mee. De Adonit Note pencil koop je al voor iets meer dan 50 euro in een zwarte of goudkleurige versie. Die geven de Adonit Note een meer zakelijke uitstraling dan de witte pencils van Apple of de veel dikkere Logitech Crayon die gedeeltelijk fel oranje als kleur heeft. Met een chique clip rolt de pencil niet zomaar weg en kun je hem gemakkelijk vastmaken aan de meeste hoesjes. 

 

AdonitNotebig

 De Adonit Note Pencil heeft een meer zakelijke uitstraling.

Direct bruikbaar
Na het indrukken van de knop gaat er een klein blauw lampje branden en is de pencil zonder gedoe met Bluetooth direct te gebruiken in alle apps van elke geschikte iPad. Als er nog een Apple Pencil gekoppeld is aan je iPad moet je die eerst ontkoppelen. Het werkt daarmee nog gemakkelijker dan Apple’s eigen pencil die je nog steeds moet koppelen en geschikt zijn voor minder iPads. Ook is de Adonit Note ideaal als je hem op meerdere iPads wil gebruiken. De plaats van de aan/uit knop is wel wat vreemd waardoor je de pencil soms ongewild uitzet. Normaal zit op dit plek vaak een knop die tijdens het gebruik kunt inschakelen. 


De nieuwe Adonit Note Pencil weegt slechts 14 g, ligt lekker in de hand en werkt in tegenstelling tot de pencils van Apple op alle nieuwe iPads vanaf iOS 12.2 (iPad 2018, iPad mini 5, iPad Air 3 en de iPad Pro’s met de smalle randen). De huls is gemaakt van aluminium waardoor het aan de zijkant van de iPad Pro niet magnetisch wordt vastgehouden. De Adonit Note Pencil is even dik als beide pencils van Apple waardoor je het kunt opbergen in hoesjs die ook geschikt zijn voor de Apple Pencil. In onze iPad Air 3 winactie hebben we daarom ook zo'n hoesje toegevoegd.

IMG 2923 1 .           De Adonit Note past precies in hoesjes met een een opbergvak voor de Apple Pencil.


Waarin verschillen de pencils?

Net als Apple’s beide Pencils en de Logitech Crayon heeft de Adonit Note Pencil het grote voordeel dat er geen merkbare vertraging is en dat je bij het gebruik rustig je hand op het scherm kunt laten rusten. Ook kun je in het startscherm met 1 tap direct iets gaan noteren in Apple’s notitie app. Omdat de Adonit Note en Logitech Crayon niet via Bluetooth werken missen ze de drukgevoeligheid van de Apple Pencil. Een verschil met de Logitech Crayon is dat je bij een schuine stand geen brede strepen krijgt. Als je de pencil veel voor digitaal tekenen en schilderen gaat gebruiken kun je toch het beste kiezen voor een Apple Pencil. Voor handgeschreven notities, markeren en het maken van screenshots in iPadOS biedt de Adonit Note veel gemak voor een aanmerkelijk lager bedrag. De Logitech Crayon is in samenwerking met Apple ontwikkeld en wordt door Apple zelf ook verkocht. Bij de Adonit Note is er geen informatie over enige samenwerking met Apple. Daardoor is het mogelijk dat de Adonit Pencil het op een bepaald moment niet meer doet. Omdat de Adonit Pencil net zo lijkt te werken als de Logitech Crayon is de kans hierop niet erg groot. Bovendien als dit gaat gebeuren dan lijkt me dit wel een punt waarop Apple aangesproken kan gaan worden dat ze een concurrerend product opzettelijk dwarsbomen.  

 

Schermafbeelding 2019 08 25 om 15.45.36

De Adonit Note pencil heeft geen merkbare vertraging t.o.v. de Apple Pencil 

Gebruiksduur
De penpunt van zacht plastic kun je vernieuwen. Fijn t.o.v. de Apple Pencil 1 is dat er geen dopje is die je kwijt kunt raken. Bovenaan zit helaas niet zoals bij de Logitech Crayon een lightning aansluiting maar een micro USB aansluiting waardoor je het meegeleverde kabeltje altijd in de buurt moet houden om de pencil op te laden. Als de pencil bijna leeg is gaat een rood lampje knipperen. Dat opladen duurt trouwens niet lang. Na 4 minuten opladen kun je hem al weer 1 uur gebruiken. Als de Adonit Pencil volledig is opgeladen brandt bovenaan een rood lampje en gaat die net als bij de Apple Pencil weer 12 uur mee. De Logitech Crayon scoort duidelijk minder met een maximale gebruiksduur van 8 uur.  Met een lange oplaadkabel kun je de Adonit Note zelfs al tijdens het opladen gebruiken. Met de ingebouwde accelerometer merkt de Pencil als die 20 minuten niet gebruikt wordt en schakelt die zichzelf uit. Jammer is dat je bij de Adonit Note nergens kunt zien hoe lang je hem nog kunt gebruiken. Bij de Apple Pencil kun je dat bij de Bluetooth instellingen wel zien en de Apple Pencil 2 laad je aan de magnetische zijkant zelfs helemaal automatisch op. Wie zijn pencil vaak nodig heeft op de nieuwste iPad Pro kan om die reden ook voor de apple Pencil 2 kiezen.

Voordelen

 • Aantrekkelijke kleuren
 • Werkt met elke nieuwe iPad
 • Vervangbare schrijfpunt
 • Snel klaar voor gebruik
 • Geen pairing via Bluetooth
 • Geen probleem als je hand op het scherm komt
 • Veel goedkoper dan de Pencils van Apple

  Nadelen
 • Niet geschikt voor iPad 2017 en de 10,5 iPad Pro
 • Micro USB oplaadkabel
 • Niet drukgevoelig (belangrijk bij digitale kunst)
 • Onbedoeld indrukken aan/uit knop

Conclusie
De Adonit Note Pencil heeft ons overtuigd. Het is Pencil met de beste prijs/kwaliteits-verhouding voor de meeste gebruikers. Het is ook de Pencil met de meest zakelijke uitstraling. Alleen voor wie een pencil gaat gebruiken voor digitaal tekenen en schilderen heeft de Apple Pencil door de drukgevoeligheid nog een meerwaarde.

Bezitters van een oudere iPad worden ook bij Adonit op hun wenken bediend. De goedkoopste pencil is de Adonit Mark gevolgd door de Adonit Jot Mini of Jot Pro 4 die wat meer geschikt zijn voor wat preciezer tekenwerk. Die pencils kun je trouwens ook gebruiken op elke iPhone.


Winactie iPad Air 3 met Adonit Note Pencil
Via apple.hcc.nl kun je tot 15 oktober meedoen aan een winactie waarin je een iPad Air 3 met Adonit Note Pencil met handige opberghoes kunt winnen.

60739A41 18F3 4579 BDE5 DE27977CDB4F

Geschreven door : hcc!apple