iOS 13 komt waarschijnlijk in september 2019 uit. Met een iPhone 6 of 5s kun je deze versie niet meer installeren. Je hebt minimaal een iPhone 6s of iPhone SE nodig. Met iOS 13 worden apps de helft kleiner en starten ze twee keer zo snel op.

Dit artikel is een verkorte versie van de iOS 13 snelgids van HCC!apple. Er verandert dit jaar voor de iPad zoveel dat Apple komt met een aparte iPadOS versie. Leden van HCC!apple kunnen daarom vanaf augustus volledige snelgidsen voor iOS 13 en iPadOS downloaden via apple.hcc.nl.

 ios 13 snelgids afb 1

IOS 13 biedt vele nieuwe functies

Automatische inschakeling donkere schermen
De donkere weergave (“Dark Mode”) is een opvallende nieuwe functie in iOS 13. Dark Mode verandert het hele uiterlijk van iOS 13 en alle hiervoor aangepaste apps. Op een iPhone met een OLED scherm verbruik je zo minder stroom. In de donkere weergave van de notitie app schrijf je met mooie witte letters op een zwarte achtergrond. De donkere weergave is rustiger voor je ogen. Je schakelt het automatisch in op een bepaalde tijd via Instellingen/Beeldscherm en helderheid (zie afbeelding).

 ios 13 snelgids afb 2

De donkere weergave (Dark Mode) kun je in iOS 13 elke dag automatisch
inschakelen als het donker wordt.

 

Handige instellingen
-Onbekende bellers kun je in iOS 13 blokkeren via Instellingen/Telefoon. Na inschakeling van de optie “Houd onbekende bellers stil” worden ze direct doorgeleid naar je voicemail.
- Via het snelmenu rechtsboven kun je na het uitklappen van het de groep met het vliegtuigje met het vasthouden van de Wifi knop snel de gewenste Wifi verbinding kiezen. Door het vasthouden van het Bluetooth icoon kun je sneller Bluetooth apparaten koppelen. Zo blijf je in Spotify, Netflix of Youtube als je het geluid via Bluetooth wil afspelen.
- Als je de instellingen app even vasthoudt, kun je snel naar Bluetooth ,Wifi of mobiele data instellingen. Via Batterij activeer je snel een energiebesparende stand. Via “Rangschik de apps opnieuw” versleep je een app en verwijder je trillende apps via het kruisje.

 ios 13 snelgids afb 3

Met vasthouden instellingen app kun je snel Bluetooth of Wifi wijzigen

 

- Via Instellingen/Mobiel Netwerk kun je net boven de meest gebruikte apps op Persoonlijke hotspot klikken en zie je hoeveel data er met elk apparaat is gedeeld.
- Naast de kleinere apps ondersteunt iOS 13 ook mobiel downloaden van apps tot 200 Mb. Door de snelle 4G verbindingen en steeds grotere databundels is dit een logische ontwikkeling.

Nieuwe functies in Safari browser
- Tik linksboven eens op de grote en kleine A. Je kunt daar in een menu snel de lettergrootte instellen, knoppenbalk verbergen, desktopsite opvragen of voor die site iets instellen waardoor je niet steeds dezelfde vraag krijgt (zie afbeelding).

 ios 13 snelgids afb 4

Met de Aa knop kun je ook snel vragen om een desktop weergave

- Als je binnen Safari een link vasthoudt, krijg je een preview.
- Op andere plaatsen verschijnt vaak een popup menu met vervolgacties.
- In Safari ga je met de zij-scrollbar heel snel naar het eind of begin van een webpagina.
- Hou het Safari icoon even iets langer vast en kies in het menu voor een nieuw tabblad, privé browsen, opgeslagen links of de leeslijst (zie afbeelding).

  ios 13 snelgids afb 5

Hou een icoon vast en je krijgt in iOS 13 handige snelkeuzes.

 

Extra functies in de Foto app
- De iOS 13 foto app laat via machine learning automatisch je beste foto’s zien en verbergt schermafbeeldingen, dubbele foto’s en foto’s die op elkaar lijken. Door het automatisch afspelen van Live foto’s en video’s ziet je fotoalbum er in iOS 13 heel levendig uit.
- In de Foto app zie je alle foto’s groter na het uit elkaar bewegen van 2 vingers. Met een knijpbeweging maak je alle foto’s weer kleiner.
- Probeer eens die handige automatische verbeterfunctie met het toverstafje (zie afbeelding).

 ios 13 snelgids afb 6

Via het toverstafje kun je automatisch foto’s en video’s beter maken

Deze functie en de nieuwe tools voor ruisonderdrukking en vignettering zie je snel als je na het openen van een foto kiest voor wijzigen. Met een schuifregelaar stel je elk effect nauwkeurig in. Nieuwe functies zijn het aanpassen van de sterkte van de filters en de kijkhoek.
- In de foto app kon je alleen video’s inkorten. Met iOS 13 kun je video opnames verbeteren met filters, opnames kantelen en een ander formaat geven. Het editen van 4K video is alleen mogelijk met de Phone Xr en Xs en elke iPad met de nieuwe A12 chip.
- Heel mooi is dat al die veranderingen niets doen met je originele opnames. Alle wijzigingen staan in een database. Zo kun je later alles zonder kwaliteitsverlies aanpassen.

 

Handige functies voor tekstverwerking
- Tekstverwerking wordt met de beter verplaatsbare cursor gemakkelijker.
- Met 3 snelle klikken selecteer je een woord. Met 4 snelle klikken selecteer je de hele alinea. Na die selectie kun je met een knijpbeweging van 3 vingers de tekst kopiëren. Met een herhaling knip je de tekst. Waar je 3 vingers uit elkaar beweegt, plak je de tekst.
- Je laatste actie maak je snel ongedaan met een veegbeweging naar links met drie vingers. Met drie vingers naar rechts maak je deze undo functie weer ongedaan.
- Na het selecteren van een tekst krijg je via een tik met drie vingers een handig menu waarin je kiest voor ongedaan maken, knippen, kopiëren of plakken (zie afbeelding).

 ios 13 snelgids afb 7

Met een 3-vinger tik kun je geselecteerde tekst knippen, kopiëren en plakken.

 

Handige kleine functies
- Meerdere mails, bestanden en mappen selecteer je met een veegbeweging van 2 vingers heel snel.
- De volumeregelaar op het scherm staat niet meer zo storend midden in het scherm. De nieuwe regelaar aan de zijkant is smaller en kun je met je vinger bedienen.
- Als je app verwijdert met een lopend abonnement waarschuwt iOS 13 wanneer je weer voor die app gaat betalen. Via een link pas je eenvoudig je abonnementen aan en bespaar je makkelijk wat geld.
- Als je in het openbaar vervoer zit, merkt Apple dat en krijg je in de trein niet langer de vraag of je aan het rijden bent.

 

Deze mini snelgids is gebaseerd op een bètaversie van iOS 13. Het is mogelijk dat sommige functies niet volledig overeenkomen met de definitieve versie.